MADRID'IN HAREKETLİ ORTALAMALAR ŞERİDİ... (MMAR)

Обновлено
Herkese merhabalar….

Hedefimdeki 5000 indikatöre adım adım ilerlerken bu hafta rotayı beğeneceğinizi umduğum MMAR indikatörüne çevirdim..
Bir önceki fikir yazımın çok beğenilmesi sebebiyle, beğenen bütün arkadaşlara özel bir teşekkür etmek istedim. Biraz uzun bir yazı oldu biliyorum. Umarım okurken sıkılmazsınız. Anlayışınız için şimdiden teşekkürler...
1- EĞİTİM (EDUCATION)
MMAR yani Madrid’in Hareketli Ortalamalar Şeridi..
İndikatörle ilgili maalesef ki Türkçe bir kaynak bulmakta zorlandım. Daha çok EMA (Üstel Hareketli Ortalama) Ribbon ile ilgili bilgiler vardı. İngilizce anlatılan video veya açıklamalardan edindiğim bilgilerin kısa özeti şu şekilde;
- Hareketli Ortalamalar fiyatı geriden takip eder
- Hareketli Ortalamalar destek ve direnç oluşturabilir
- Hareketli Ortalamalar bir bant veya şerit şeklindeyse fiyatın sıkışma halinde daralma, fiyatın patlaması durumunda da genişleme görülür
- Death Cross, Golden Cross görülür
- Trendleri belirlemeye yardımcı olur vs vs vs….
Bu kısa özet aslında bütün hareketli ortalamalar için genel kavramlar. Herhangi bir hareketli ortalama kullandığımda da bu kavramlara dayanarak bir alım satım gerçekleştirebilirim o zaman MMAR’a neden ihtiyacım olsun ki? Ya da soruyu şu şekilde mi sormalıyım MMAR‘ın farkı ne?
Öncelikle MMAR indikatörü MMA indikatöründen yola çıkılarak oluşturulmuş bir indikatör.
MMA Madrid’in Hareketli Ortalamaları.
İndikatör bildiğimiz bir hareketli ortalama fakat renk olarak farklı. Yükseliş trendin de yeşil düşüş trendin de kırmızı renk alıyor.
Madrid MMAR indikatöründe bu renkleri biraz daha geliştirerek fiyatın düşüş ve yükseliş trendleri için açık yeşil ve açık kırmızı renklerle bir birleşim yapmış. İndikatöre baktığınızda sadece kırmızı ve yeşil varmış gibi görünüyor ama öyle değil. Fiyat örneğin bir düşüş trendine girdiğinde indikatör önce koyu kırmızı (düşüş trendi başlangıç), ardından açık kırmızı (düşüş trendi devam), ardından koyu yeşil (düşüş trendi sonu yükseliş başlangıcı), ardından açık yeşil (yükseliş trendi devam) ardından tekrar koyu kırmızı renge dönüyor. Daha anlaşılır olması bakımından bir örnekle açıklayayım. Renkleri net vurgulamak için koyu kırmızı rengi turkuaz maviye, koyu yeşil rengi sarıya dönüştürdüm.
снимок
İndikatörün temel amacı bu renk kombinasyonlarını ve ara hareketli ortalamaları (MA05,MA10,MA15……..MA90) kullanarak fiyatın gecikmesinin önlenmesi için yapılmış bir indikatör.
Şimdi indikatörü kullanış açısından inceleyelim
- Öncelikle indikatör yeni başlayanlar için ideal bir indikatör olmayabilir. Çünkü indikatör her zaman diliminde kullanılabiliyor olsa da daha verimli kullanmak için alt zaman üst zaman ilişkileri konusunda tecrübeli olmak ekstra avantaj sağlıyor.
- İndikatörün alım sinyali Golden Cross da denilen alt zamanlı hareketli ortalamaların üst zamanlı hareketli ortalamaları yukarı kesmesi, satış sinyali ise Death Cross denilen alt zamanlı hareketli ortalamaların üst zamanlı hareketli ortalamaları aşağı kesmesi ile oluşuyor. Bu yüzden alt zaman dilimlerinden üst zaman dilimlerine doğru bir alım satım sinyallerini takip etmek gerekli. Unutulmamalıdır ki üst zaman dilimleri her zaman daha etkilidir. Örneğin haftalıkta bir düşüş trendinde olan emtianın 15 dk lıkta bir golden cross yapması çok önemli değildir. Fakat 15 dk lığın ardından 30 dk,1 saat,2,3,4 saat rotalarında golden cross yapmaya başlamışsa fiyatın dönüşü konusunda bize bir fikir verir.
- Fiyatın sıkışma hareketinde yukarı yönlü patlama öncesi koyu yeşil aşağı patlaması öncesi koyu kırmızı olacağından 18 tane şeritten oluşan indikatörün en az yarıdan daha fazlasının yukarı ya da aşağı kesmiş olmasına dikkat edilmeli. Bunu daha iyi görmek için Madrid’in “Madrid Moving Average Ribbon Bar v2” indikatörü kullanılmalıdır.

2- STRATEJİ (STRATEGY)

- Startejiyi belirlerken öncelikle indikatörün hangi durumlarda hatalı sinyal üretebileceğini bilmek gerekli. Fiyatın sıkışma hareketinde (Koyu kırmızı ve Koyu Yeşil) ya da yatay bir seyir halinde ilerlediği durumlarda MMAR hatalı sinyal üretebilir. Bunları ekarte etmek için bir yatay piyasa indikatörü ek teyit için kullanılabilir. Trendin yönü elbetteki önemli ama aynı zamanda ne kadar güçlü bir trend bunu da bilmek önemli. O yüzden özellikle de ücretli üyelik olmayan arkadaşların 3 indikatörle sınırlı olmaları ve bu indikatörü daha önceki fikir yazılarımda anlatmış olmam sebebiyle ben DMI indikatörünü tercih ettim.
- İlla bu indikatör olacak diye bir kural yok. Ek teyit oluştururken sadece kaynağı farklı indikatörler seçmek yatırım için daha faydalı olabilir. Örneğin bu indikatöre MA 200 eklemek çok mantıklı bir seçim olmayabilir. Çünkü MA 200 de bir hareketli ortalama indikatörü. Orta ve uzun vade için elbette bakılabilir ama bar hesaplaması uzadıkça geç sinyal verme ihtimali de artacaktır. Aynı durum diğer hareketli ortalama indikatörleri ve ya onlardan türetilen indikatörler içinde geçerli
снимок

3- ANALİZ (ANALYSIS)

снимок

- Analiz olarak önce ADX ile başlayalım. (Normalde indikatör tek bir indikatör ben ayrı ayrı analiz etmek istedim)Haftalık Günlük 4 Saatlik te trendin güç kaybetmiş olduğunu ve 25 in altına doğru bir seyir izlediğini görüyoruz. Yeni bir güçlü trendin başlaması( bu düşüşte olabilir yükselişte) ADX in 25 in üstüne atmasıyla düşünebiliriz. 1 saatlikte ADX çok aşırı bir düşüş rotası izlemiş. Genelde çok aşırı düşüşlerden sonra güçlü trendler gelebiliyor. Fakat bu indikatörün trendin gücünü ölçen bir indikatör olduğunu unutmayın.
снимок

- DMI pozitif çizgisi haftalıkta negatif çizgisinin üstünde bu haftalık dilimde henüz sat sinyali olmadığını gösteriyor. Günlükte ise negatif çizgi pozitif çizgisinin üstünde yer alıyor. 4 saatlikte bir kesişme söz konusu. 1 saatlikte ise pozitif çizgi negatif çizgisinin üstünde. Eğer 4 saatlikte kesişme pozitif çizgisinin, negatif çizgisini yukarı keserse o zaman günlükte de pozitif çizginin negatif çizgiyi yukarı kesme ihtimalini kuvvetlendiriyor. Yani bir karar aşaması var.
снимок
- MMAR haftalıkta açık yeşilin daha baskın olduğunu görüyoruz. Trendin devamlılığı için olumlu.Günlükte koyu kırmızı ve açık yeşil baskınlığı var fakat MA05 henüz %50 de 9. Şeridi aşağı yönlü kesmemiş. 4 saatlikte açık kırmızı koyu yeşil baskınlığı var.1 saatlikte MA05 in MA90 ı yukarı yönlü kestiğini görüyoruz. Fiyat etiketleride grafikte göründüğü için ekstra MMARB V2 indikatörü eklemedim.
снимок

- SONUÇ: Önce bize gerekli olan DMI ın pozitif çizgisinin negatif çizgisini yukarı yönlü kesmesi 4 saatlikte. Ardından ADX in 25 in üstünde rotasını devam ettirmesi gerekli. MMAR indikatörünün de bu hususta koyu yeşilden açık yeşile bir döngüsü ve Golden Crossu görmemiz gerek. Bu bizim için bir alım sinyali oluşturabilir. Bunların gerçekleşmemesi halinde de alım düşünmek hatalı bir sonuç olabilir.
BONUS : FİYAT HAREKETİ ANALİZİ
4 saatlik 57564 altı bir kapanış görmeden düşüş beklemek hatalı olabilir.60803 uzun süre üstünde kapatamadığı bir direnç. Bu rakam üstü bir kapanış görmeden de yükseliş devamlılığı olmayabilir. Kırılım yönü takip edilmelidir.
снимок



Umarım Faydalı Olur…
BU FİKİR YAZISIDA DAHİL OLMAK ÜZERE PAYLAŞTIĞIM BÜTÜN FİKİR YAZILARI BİR YATIRIM TAVSİYESİ NİTELİĞİ TAŞIMAMAKTADIR..
Herkese Bol Kazançlı Günler Dilerim Saygılar…

Сделка закрыта: достигнута тейк-профит цена
Beyond Technical AnalysisBTCUSDTFundamental AnalysisTechnical Indicatorsmadridmovingaverageribbonmmar

Fiyat Herşeydir!!!
Мои профили:

Похожие публикации

Отказ от ответственности