EREGL Bilanço Sonrası Değerlendirme

Merhaba,

Ereğli Demir ve Çelik’in bilançosuna baktığımızda, birkaç önemli kalem dikkat çekiyor. Şimdi bazı kalemleri kısaca açıklamaya çalışalım.

📝 Nakit Varlıklar 2024 yılının Haziran sonu itibariyla %85 artarak 28,4 milyar TL’ye ulaşmış. Bu durum, şirketin likidite pozisyonunun güçlü olduğunu gösteriyor. Çeyrek bazında da %16’lık bir artış söz konusu. Bu artış, şirketin operasyonlarını finanse etme kapasitesini ve olası yatırım fırsatlarını değerlendirme noktasında kabiliyetini arttırdığını gösteriyor.

📝 Alacaklar tarafına baktığımızda yıllık bazda %56 artışla 24,8 milyar TL’ye yükselmiş. Bu durum, şirketin satışlarının ve ticari faaliyetlerinin arttığını gösteriyor. Ancak, alacaklardaki artışın takip edilmesi önemli; çünkü yüksek alacaklar, tahsilat sorunlarına yol açabilir bildiğiniz gibi.

📝 Finansal borçlar %85 artışla 91,4 milyar TL’ye ulaşmış. Bu ciddi bir artış ve finansal maliyetlerin yükselebileceğini, dolayısıyla kârlılık üzerinde baskı yaratabileceğini gösteriyor.

📝 Ticari borçlar %67 artışla 22,6 milyar TL’ye çıkmış. Bu, tedarikçilere olan borçların arttığını, dolayısıyla şirketin maliyet yönetiminin ciddi şekilde takip edilmesi gerektiği anlamına geliyor. Ancak çeyreklik bazda %5’lik bir düşüş var. Bu da borçların bir kısmının ödenmiş olduğunu gösteriyor.

📝 Şirketin özkaynakları %42 artışla 222,8 milyar TL’ye çıkmış. Bu, şirketin sağlam bir finansal yapıya sahip olduğunu ve hissedar değerinin arttığını gösteriyor.

📝 Hasılat kalemine baktığımızda 2024'ün ilk yarısında şirketin hasılatı %58 artışla 100,2 milyar TL’ye ulaşmış. Buna, şirketin satışlarının ciddi şekilde arttığını ve piyasada güçlü bir pozisyon kazandığını gösteriyor denilebilir.

📝 Brüt Kâr kalemi de %179 artarak 13,2 milyar TL’ye çıkmış. Brüt kârdaki bu artış, şirketin maliyetlerini etkin bir şekilde yönetebildiğini ve satışlardan elde edilen kârın arttığını gösteriyor. Ancak kritik nokta, çeyrek bazında %11’lik bir düşüş söz konusu. Bu da dönemsel maliyet artışlarını veya fiyat baskılarını işaret edebilir. Bu noktada da hem döviz hem de faiz oranlarındaki yükselik ciddi bir etki yaratmış diyebilirim.

📝 Esas Faaliyet Kârı: Esas faaliyet kârı da %265 artışla 13,3 milyar TL’ye ulaşmış. Bu, şirketin ana faaliyetlerinden elde ettiği kârın güçlü olduğunu gösteriyor. Ancak, çeyrek bazda yine brüt kar da olduğu gibi bir düşüş var. %48’lik bu düşüş, dönemsel gider artışları veya diğer faaliyet dışı kalemlerden kaynaklanıyor da olabilir.

📝 Son olarak Dönem kârı %22 düşüşle 10,3 milyar TL’ye gerilemiş. Bu düşüş, operasyonel olmayan faktörlerden (örneğin finansal giderler olabilir, vergiler olabilir veya diğer olağan dışı kalemler gibi değişkenlerden) kaynaklanıyor olabilir.


Yorum

Şimdi bilançonun tamamına yönelik bir yorum yapacak olursam,
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, bilançosunda yer alan güçlü likidite pozisyonu ve yüksek özkaynak büyümesi ile dikkat çekici gözüküyor. Ancak, finansal borçlarındaki hızlı artış ve net kârdaki düşüş, dikkatle izlenmesi gereken unsurlar.

Bu noktada şirket bilançosuna enflasyon muhasebesi uygulanmadığını da hatırlatmakta fayda görüyorum. Yatırımcılar, borçların yapısı (özellikle döviz cinsinden olup olmadığı noktası oldukça önemli) ve finansman maliyetlerinin kârlılık üzerindeki etkisini yakından takip etmeli diye düşünüyorum.

Sonuç olarak, mevcut değerleme oranlarına ve bilanço performansına bakarak, uzun vadeli yatırımcılar için Ereğli’nin mevcut seviyelerinde cazip bir fırsat sunduğu söylenebilir. Ancak hisse senedi, kısa vadeli oynaklıklar ve borç yükü nedeniyle risk iştahı yüksek olmayan yatırımcılar için temkinli olunması gereken bir hal almış diyebilirim..


📊 Teknik Analiz

📉📈 Hisse senedinde son dönemdeki düşüşe rağmen, 2023 Mayıs ayından bu yana süren yükselen trend hala devam ediyor. Fiyat bu trendin destek noktasına kadar geriledi.

📉📈 Grafik üzerinde kırmızı ile gördüğünüz Fibonacci düzeltmesi ana trend için geçerli. Yani şu noktada 30 liradan başlayan yükseliş hareketi için geçerli. Bu doğrultuda baktığımızda, 48,96, 45,46 ve son olarak 41,98 lira seviyeleri destek noktaları olarak dikkat çekiyor. Bu biraz daha orta vadedeki seyir açısından önemli olacak diyebilirim.

📉📈 Daha kısa vadede ise, 49.24 ve 46.64 lira seviyeleri hisse senedi açısıdan belirleyici olacak diğer destek noktaları. Bu doğrultu da 49.24-.48.96 gibi oldukça dar bir kanal karşımıza çıkıyor ve hisse senedinin bu bölge altında yapacağı olası kapanışlar satış baskısını derinleştirecektir. Dolayısıyla bu kapanışların ardından 46.64 lira seviyesi potansiyel haline gelebilir diye düşünüyorum. Ancak orta ve uzun vadede 41.98 yani ortalama 42 lira diyelim, bu seviyesi üzerinde kalındığı sürece aşağı yönlü hareketler kâr realizasyonu doğrultusunda değerlendirilmeli diye de eklemek istiyorum.

📉📈 Hisse senedinin mevcut yukarı yönlü ataklarında ise ilk etapta 51 lira seviyesi direnç anlamında izlenebilir. Son olarak ise 54.85 lira seviyesi takip edilebilir. Özellikle 54.85 lira üzerindeki kapanışlar ise hisse senedinden yukarı yönlü hareketlerin ivmelenmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum.


ℹ️ Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
EREGLereglanalizeregliereglianalizereglidemircelikeregligrafikereglihisseeregliteknikanalizereglteknikFundamental AnalysisTechnical IndicatorsTrend Analysis

👇👇👇 Borsa'ya dair tüm içeriklerimiz için sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın. 👇👇👇

Youtube: youtube.com/@borsadigital?sub_confirmation=1

Twitter: twitter.com/borsadigital
Мои профили:

Отказ от ответственности