IZENR TEMEL ANALİZ VE NE ZAMAN TAVAN BOZACAK


Analizime öncelikle şirketin tavan serisinin ne olacağı ve çektiği ilgi ile başlamamın en doğru başlangıç olacağını düşünüyorum. IZENR halka arzına Türk borsa tarihinin en yüksek katılımı gerçekleşmekle birlikte Astordan dahi daha büyük bir sayıda 2.648.422 kişilik bir katılım oldu. Bu durum yatırımcının IZENR halkı arzını beklediğini ve aynı dönemde yine enerji şirketi olan TATEN'e katılım daha düşük kalması ile IZENR'ye olan katılım sayısının şirkete olan güvenin KY 'de son derece yüksek olduğu izlenimini uyandırdı.

Bununla birlikte IZENR Türk borsa tarihinde başkaca rekorları daha elde etti. Halka arz sonrası tavanda bekleyen emir sayısında da IZENR 160.000.000.00 yüz altmış milyon emirle 2.4 milyar TL'lik alım talebinin olduğunu görüyoruz. Bu alım emri sayısı da IZENR'ye olan güvenin ve fiyatının ucuz olduğunun yatırımcılar açısından düşünüldüğünü göstermekte.

Şimdi asıl hissenin nereye gidebileceği açısından fikir vermesi için hisse bazında halka arz izahnamesinde inceleyelim;

İzdemir Enerji halka arzının büyüklüğü 2,6 milyar TL olarak açıklandı. Halka arzı sırasında toplamda 115,1 milyon adet lot (hisse adedi) dağıtıldı. Aynı zamanda şirket, hisselerini 24,02% oranında halka arz etmiş oldu. İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. İzmir Aliağa’da 350 MW gücünde 1 adet termik santrali bulunmaktadır. İlgili termik santralde pulverize kömür yakma sistemi ile enerji üretilmektedir. Tüm enerji ise EPİAŞ sistemi ile devlete satılmakta olup şirketin tek gelir kaynağını oluşturmaktadır.

IZENR 11,490 Milyar TL piyasa değerine
F/K 13,17 PD/DD 5,07 FD/FAVOK 6,48 oranlarına sahip olup bu oranlarla sektör ortalamalarını karşılaştırdığımızda şirketin PD/DD değerinde nerdeyse piyasa ortalamalarında olduğunu ancak f/k oranı bazında sektör ortalaması olan 25,48' den daha düşük olduğunu daha şirketin karlılığının yüksek olduğunun gözetilerek daha da değer kazanabileceğini görüyoruz. (Ancak bu seviyede tavanda emirle yakın zamanda f/k oranında sektör ortalamalarının yakalanacağına eminim.)

İzdemir Enerji hali hazırda İzmir'de bir kömürle çalışan termik santral işletmekte olup bunun yanında bağlı şirket olarak İzdemir Solar adında yeni bağlı iştirak bir şirket daha kurmuştur.

İzdemir enerji halka arz ile birlikte toplamda 2,6 milyar TL gelir elde etmiş durumdadır. Toplamda 115,1 milyon adet lot halihazırda pazarda bulunmaktadır. İzahnameden gördüğümüz üzere önümüzdeki bir yıl boyunca şirket yönetimi ve ortaklar yeni pay pazara sürmeyecek olup halihazırdaki sınırlı sayıda nispeten uygun fiyatlı senet pazarda olacaktır.

IZENR bilançolarına baktığımızda duran malvarlığının ve tesislerinin değerinin ötelenmiş vergi dışında toplam 1.6 milyar lira olduğunu görüyoruz. Bu husus özellikle tek malvarlığı üretim tesisleri olan ve orda yapılan üretim dışında başkaca pazarlama olanağı olmayan şirket hisseleri için özellikle önem arz etmektedir. İzdemir için özellikle pd/dd değeri fazlasıyla önem arz etmekte.

İzdemir açısında en büyük dikkat çeken 2 unsur bulunmakta bunlardan birincisi izdemirin yıllık gelirlerinde ki büyük artış diğeri ise brüt karlılık, bu kalemler ilişkin rakamlara bakacak olursak;

Şirketin yıllık dönemlere göre gelirleri:
2020 Yılı: 884 milyon TL
2021 Yılı: 1,3 milyar TL
2022 Yılı: 6,7 milyar TL

Şirketin özellikle 2021 2022 yılları arasında ki büyük gelir artışı şirketin satışlarında ki güçlü yükselişini göstermekte ancak bu yükselişin nedeni artan enerji fiyatları mı yoksa korona sonrası yükseliş mi olduğu açık değil bu nedenle izahnameyi baz alarak net bir yorumda bulunmak mümkün değil.

Brüt Kâr Marjı
Şirketin brüt kâr marjında son yıllarda iyileşme görülmektedir. Zira, 2020 yılında 20% olan brüt kâr marjı, istikrarlı bir artış yakalayarak 2022 finansal tablolarda 45% seviyelerine yükselmiştir. Brüt kâr marjındaki artış, şirketin daha efektif çalıştığını ve hasılatındaki artışa oranla satışlarının maliyetinin daha az arttığını göstermektedir.

Net Kâr Marjı

2020 ve 2021 yıllarında şirketin katlandığı finansman giderleri nedeniyle net dönem zararı oluşmuştur. Yabancı para cinsinden banka kredileri nedeniyle faiz giderinden daha fazla kur farkı giderine maruz kalınmıştır. Bununla birlikte şirket 31.12.2022’de sona eren finansal dönemde katlanılan finansman giderine rağmen net kâr elde etmiştir. Bu kârlılığın önümüzdeki dönemde artarak devam etmesi beklenmektedir.

Tüm bu hususlardan sonra şirketin 2.6 milyar Tl'lik devasa halka arz gelirini nerede kullanacağı büyük önem arz etmekte,

Şirketin halka arzı ile kaynak elde edilmesi, kurumsallaşma, şirket değerinin ortaya çıkması, şirkete değer yaratacak yatırım fırsatlarının fonlanması, bilinirlik ve tanınırlığının pekiştirilmesi, kurumsal kimliğinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Şirket halka arz gelirini şu şekilde kullanmayı planlamaktadır:

65-70%’ine karşılık gelen kısmı ile GES (Güneş Enerjisi Elektrik Santrali) kurulması
30-35%’ine karşılık gelen kısmının işletme sermayesi finansmanı için kullanılması

Burda anlaşılmakta ki şirket ana faaliyet konusunu termik santral ile elektirikl üretimi işini geliştirmektense daha karlı olduğunu gördüğü GES işine yatırım yapmak istediğini görüyoruz. Bu durum bir termik santral için son derece ironik olmakla birlikte üretiminde çeşitlendirmeye gitmeye çalıştığı ve yenilenebilir enerji şirketine dönüşme çabası içinde olduğunu göstermekte.

Tüm bu izahanamede görebileceğimiz bilgiler dışında yine şirketin olumsuz bulduğum yönlerinden başlayarak olumlu ve olumsuz durum değerlendirmesinde bulunacağım.

OLUMSUZ YÖNLERİ

-Şirketin bu kadar büyük bir halka arz gelirini ana faaliyet konusu olan termik santralin genişletilmesi yada enerji üretim kapasitesinin arttırılması yerine kullanması yerine yenilenebilir enerjiye yöneltmekte olması şirketin ana faaliyeti olan termik santralden uzaklaşmaya çalışmasını ve yenilenebilir enerjiye yönelmiş olmasını ironik buluyorum. Tabi yine halka arzın yüzde 30'u ile işletme sermayesinin genişletileceği belirtilmiş ise de kendi adıma termik santral kısmına bu rakamın ayrılmasını yada termik santral için hammadde olan kömür madeni gibi yatırımların yapılmasını beklerdim.

-Şirketin izahnamesinden, 2021 den 2022'ye her ne kadar mükemmel bir büyüme elde etmiş gibi görülse de bu büyümenin nedenleri, brüt karlılıkta artışın hangi nedenlere dayandığı ve büyüme rakamlardaki artışın devamlılığının olup olamayacağı konusunda kesin bir veriye ulaşamıyorum. Örneğin 2022 yılında yeni bir tesissin devreye girmesi nedeniyle bu artışın meydana gelmiş olma ihtimalini de göz önünde bulundurarak şirket büyümesinin kısıtlı kalabileceği şüphesini uyandırmakta.

-Şirketin pd/dd oranının daha halka arzın başında piyasa ortalamalarında olması ve diğer oranların (f/k fd/favök) ise de tavandaki talep sayısının göz önüne alındığında enerji piyasası ortalamalarını yakalayacak ve hatta geçebilecek olmasından dolayı olumsuz buluyorum

OLUMLU YÖNLERİ

-Özellikle İzdemire gösterilen ilginin yüksek olması tavanda bulunan alış emri sayısı son derece olumlu değerlendirilebilir.

-Şirketin brüt karlılığının 2022 yılında yüzde 45'lere çıkmış olması ve net karlılıkta nerdeyse 4 katlık yükseliş son derece olumlu değerlendirdiğim yönlerden. Benzer şekilde ilerleyen zamanlarda da brüt ve net karlılığını arttırması halinde şirketin büyüme potansiyeli yüksek

-Şirketin içinde bulunduğu sektörün enerji sektörü olması ve özellikle 2022 ve 2023 yılları içerisinde enerji sektörüne olan yoğun ilginin bu hisse yönünden de olumlu sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum.

-Şirketin ana faaliyet konusu dışında yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelmesini hem olumlu hem de olumsuz görüyorum. Şirketin ana faaliyet konusu olan termik enerjide var olan bilgi ve deneyimini geliştirmek yerine rekabetin kuvvetli olduğu ve sektörde bir çok üreticinin bilgi deneyimin ve yatırımının yüksek olduğu yenilenebilir enerji alanına yönelmesini halka arz gelirlerinin daha efektif kullanılabilecekken yeni bir alana geçme olarak yorumladığımdan olumsuz ancak ana faaliyet konusu olan enerji üretimini çeşitlendirmeleri açısından termik santral girdileri olan kömür ve vb diğer kalemlerindeki ani fiyat artışlarına karşı daha dirençli bir yapı oluşturacağından olumlu değerlendiriyorum.

(KİŞİSEL DÜŞÜNCEM/BEKLENTİM:
KISA VADEDE SPEKÜLATİF ATAKLARA AÇIK KISA VADEDE ENDEKS ÜSTÜ GETİRİ- UZUN VADEDE ENDEKS SEVİYESİNDE VEYA KISA VADEDE YAPILABİLECEK SPEKÜLASYON BÜYÜKLÜĞÜNE BAĞLI OLARAK ENDESK ALTI GETİRİ)

SONUÇ: Yukarıda belirttiğim üzere IZENR sadece tek bir 1.6 milyar TL değerlemeye sahip tek bir termik santralden oluşan bir şirket. Şirket tamamen yurtiçi piyasada ki elektrik ihtiyacına ve elektrik piyasalarını düzenleme kurumunun belirttiği fiyatlara bağımlı bir şirket. Şirketin yabancı para cinsinde borçlarının olması olumsuz, inovasyona açık bir şirket olmaması olumsuz, şirketin ihracata yönelik bir ürün üretmemesinden dolayı TL'de ki değer kayıplarından güçlü etkilenecek olması olumsuz, KY'nin ve yatırımcının şirkete olan ilgisinin ülke tarihinde bir rekor olması olumlu, şirketin yenilenebilir enerji ile enerji üretimini çeşitlendirmesi olumlu, şirketin halka arz anında piyasa ortalamalarını karşılayan oranlara sahip olmasını olumlu buluyorum.

Son olarak tamamen kişisel görüşlerim ile; kişisel olarak ben inovasyona açık olmayan, büyük büyüme potansiyeli içermeyen ve bir ürün imalatı yapmayan, ihracata yönelmeyen şirketleri sevmiyorum.

Bu şirketimizde büyük bir hikaye sasa hektaş astor gibi bir hikaye çıkar mı ya gelirsek ben IZENR'yi daha çok ÇAN2 termik santrali hikayesine benzetiyorum. ÇAN2 1.5 liradan başlayan hikayesinde çok büyük bir spekülasyon ile birlikte 60 TL'lere varan fiyatı ile bazılarını zengin ederken 60 TL gibi rakamlardan alanları çok üzdü ve şirketin şu an ki fiyatı 18 TL. Ben şahsi olarak şirketi halka arzdan gelen kısmına dokunamamayı tercih ederek, halka arz sonrası hissenin pazarlanıp pazarlanmadığına bakacağım eğer bir ÇAN2 hikayesi burdan da çıkacak olursa bir miktar ekleme yapılarak tatmin edici karlar ile bırakılabileceği kanaatindeyim.

(Yukarıda açıklamış olduğum tüm açıklamalar kişisel düşüncelerimden ibarettir. Yatırım tavsiyesi değildir. Yatırım kararlarını alırken kendi risk seviyenize göre kendi kararlarınızı veriniz.)










Trend Analysis

Отказ от ответственности