רוטציה בשווקים: המניות הקטנות יורדות בזמן שהכסף זורם בחזרה אל הנאסד"ק ומניות השבבים ביטקוין חוזר ל-102 אלף ומפלרטט עם שיא חדש מניית AVGO עולה 25% לאחר דו"ח רבעוני מעולה ויוצרת אופטימיות בקרב המשקיעים בסקטור השבבים אירועי מקרו: החלטת ריבית ברביעי, תמ"ג בחמישי ומדד ההוצאה לצריכה פרטית בשישי
העונתיות של דצמבר מצביעה על "סנטה ראלי" בקרוב: אחרי שראינו את ה-S&P רושם שבוע אדום ראשון מאז תחילת נובמבר, אפשר לחזור אל גרף העונתיות של ה-S&P ולראות כי החצי השני של דצמבר (שמתחיל השבוע) הוא החלק החזק ביותר בחודש ולרוב מגיעים אליו אחרי דשדוש/ירידה קלה במדדים. עם עוד שבועיים של מסחר שנותרו לנו ב-2024, קיים פוטנציאל עלייה גדול עד סוף החודש במידה והחלטת הריבית תעבור בשלום ופאוול לא יודיע על הפתעות לא רצויות
האם 2025 הולכת להיות שנת משבר? בצל העליות החדות של 2023 ו-2024 והתשואות האדירות שמשקיעים וסוחרים רבים השיגו, חשוב לזכור כי סטטיסטיקות רבות מצביעות על כך ש-2025 עשויה להיות שנה חלשה, אולי אפילו שנת משבר. ה-S&P רשם תשואה של מעל ל-20% במשך שנתיים רצופות (לראשונה מאז 1998) וברוב המקרים, השנה השלישית לא ממשיכה את הרצף. חשוב לזכור שהעליות החדות של השנה כנראה לא ימשיכו איתנו לשנה הבאה ולמרות שקיים פוטנציאל עלייה נוסף, צריך להתמקד בלקיחת רווחים והגנה על ההון שצברנו במהלך השנתיים האחרונות. אל תחזירו לשוק את הרווחים שלכם!
לקראת ההחלטה ביום רביעי: האם הפד יאותת על האטה בקצב ההורדות?
אחרי שהורידו את הריבית פעמיים במהלך השנה האחרונה, הפדרל רזרב האמריקאי צפוי להוריד את הריבית פעם נוספת השבוע (רביעי, 21:00 שעון ישראל) ב-25 נקודות בסיס אל 4.5 אחוז סך הכל. הסיכוי לכך שהפד יוריד את הריבית השבוע עומד על 97.1% לפי החוזים העתידיים על שער הריבית, לכן ניתן להסיק בבטחה שמדובר בהחלטה כמעט וודאית.. אבל אם ההחלטה וודאית והשוק יודע מה הולך לקרות, למה עדיין צפויה תנודתיות סביב ההחלטה? התשובה לכך נעוצה בדרך שבה השווקים הפיננסיים פועלים - מה שמעניין את המשקיעים הוא מה שהולך לקרות בעתיד, לא מה שקורה עכשיו או קרה בעבר. החלטת הריבית עצמה ביום רביעי היא לא האירוע החשוב שאליו כולם מחכים - זה הנאום של ג'רום פאוול, יו"ר הפד, שירמוז לשווקים אם הפד מתכנן להמשיך להוריד את הריבית במהלך 2025 או שצפויה לנו עצירה ושינוי במדיניות בעקבות העליות האחרונות שנרשמו באינפלציה בארה"ב.
החוזים על הריבית מתמחרים סיכוי של 81% שהריבית תעמוד על כנה בפגישה הראשונה של 2025 ותמשיך לרדת רק בפגישה של מרץ, גם ב-25 נקודות בסיס. משם, צפויה לנו הפסקה ארוכה למדי - החוזים העתידיים על הריבית צופים שהיא תשאר ללא שינוי במשך 3 פגישות רצופות ותרד ברבע אחוז נוסף רק בהחלטה של ספטמבר 2025, שגם צפויה להיות הורדת הריבית האחרונה ל-2025. בקצרה, השווקים צופים 2 ירידות ריבית בלבד במהלך כל 2025 מ-4.5% ל-4.0%, קצב איטי למדי שמסמל על כך שהפד ממשיך לחשוש מכך שהאינפלציה בארה"ב תרים את ראשה ותתחמם כמו ב-2021. בפגישה של השבוע, פאוול צפוי להתייחס לעליות האחרונות שנרשמו במדדי האינפלציה בארה"ב וכיצד הן ישפיעו על קבלת ההחלטות של הפד בנוגע לריבית במהלך 2025. במידה ופאוול יאותת לשווקים כי העליות האחרונות גורמות לפד לקחת צעד אחורה, הוא עשוי להרעיד את השווקים (שגם ככה יקרים ומתוחים) במהלך השבוע הקרוב.
המדדים ממשיכים לטפס לשיאים חדשים, אבל מתחת לפני השטח השוק נחלש
למרות שה-S&P 500 ממשיך לשבור שיאים על בסיס כמעט יומי, במהלך 10 ימי המסחר האחרונים יותר מניות במדד ירדו מאשר עלו - הרצף הארוך ביותר מזה 20 שנים. למרות שהמדד עצמו עולה, רוב המניות במדד ירדו במהלך השבועיים האחרונים והדגישו את ההשענות האדירה של המדדים על מניות הטכנולוגיה הגדולות שבעצם "סוחבות" את השווקים למעלה. למרות שתנאים כאלו יכולים להמשך עוד זמן רב, הם אינם בריאים עבור השווקים - על מנת שהעליות במדדים ימשיכו וישארו יציבות, נדרשת השתתפות רחבה יותר מצד סקטורים נוספים שיוכלו לתרום לעליית המדד. ברגע שמניות הטכנולוגיה יעצרו ויתחילו לרדת, המדדים יכולים לרדת בחדות במידה ולא יהיו מניות חדשות שיקחו פיקוד ויובילו את השוק למעלה. כאשר מסתכלים על הגרף של תעודת הסל RSP, שמציג את ה-S&P 500 בתור מדד "שווה משקל" (כל המניות מהוות אותו אחוז מהמדד), ניתן לראות כי בניגוד ל-S&P 500 האמיתי שנסחר פחות מאחוז משיא כל הזמנים, מניית RSP ירדה כבר מעל ל-3.4% מהשיא האחרון שלה והיא ברצף של כמעט 10 ימים אדומים ברציפות. בפן הטכני, RSP הגיעה לאיזור תמיכה משמעותי שממנו זינקה בחדות למעלה בעבר והוא מהווה נקודה טכנית חשובה ביותר עבור השווקים. על מנת שנמשיך לראות עליות, יותר מניות ב-S&P צריכות להתעורר ולהשתתף.
השבועיים האחרונים של השנה מתחילים עכשיו - האם סנטה יגיע גם השנה?
2024 תרשם בספרי ההיסטוריה בתור אחת השנים החזקות ביותר בשווקים הפיננסיים, אך רגע לפני שהיא מסתיימת ושנה חדשה מתחילה - אנחנו נכנסים אל השבועיים האחרונים של דצמבר ואל אחת התקופות החזקות ביותר בשנה באופן ממוצע ב-20 השנים האחרונות. "סנטה ראלי" הוא מונח המתאר נטייה עונתית בשוקי המניות, שבה מחירי המניות נוטים לעלות במהלך התקופה שבין חג המולד לראשית השנה החדשה. התופעה זכתה לשם זה כי היא מתרחשת לקראת סוף השנה, בסמוך לחג המולד, ומקושרת ל"מתנת סנטה קלאוס" לשוק.
למה זה קורה?
אין סיבה אחת מוסכמת ל"סנטה ראלי", אבל קיימות כמה תיאוריות שמנסות להסביר את התופעה:
אופטימיות וחיוביות עונתית: בסוף השנה, המשקיעים נוטים להיות במצב רוח חיובי בעקבות חג המולד והשנה החדשה, מה שמעודד קניות בשוק.
השקעות של סוף שנה: משקיעים מוסדיים ומנהלי קרנות מבצעים התאמות לתיקי ההשקעות שלהם לפני סוף השנה כדי לשפר את הדוחות השנתיים שלהם (מה שנקרא "window dressing").
ירידה בפעילות מוסדית: בתקופת החגים, מנהלי השקעות רבים יוצאים לחופשות, והסוחרים שנשארים בשוק הם לרוב פרטיים או בעלי אסטרטגיות קצרות-טווח, מה שיכול להוביל לעליות.
רכישות של כספי פרישה ובונוסים: משקיעים רבים משתמשים בבונוסים של סוף השנה או בהפקדות לקרנות פנסיה כדי להשקיע בשוק, מה שיכול להעלות את המחירים.
סגירת פוזיציות שורט: סוחרים שמחזיקים פוזיציות שורט סוגרים אותן בסוף השנה, מה שגורם ללחץ קנייה נוסף בשוק.
בשנה שעברה, לדוגמה, הראסל 2000 עלה כמעט 10% בשבועיים האחרונים של השנה. הנאסד"ק עלה כמעט 4% וה-S&P עלה 3%.
Все виды контента, которые вы можете увидеть на TradingView, не являются финансовыми, инвестиционными, торговыми или любыми другими рекомендациями. Мы не предоставляем советы по покупке и продаже активов. Подробнее — в Условиях использования TradingView.