Tesla

Hacim Profili'ni Profesyonel Gibi Kullanın 🚀

Selam herkese 👋 Bugün yine çok önemli bir teknik analiz aracını size tantacak ve bu aracı alım satım kararlarınızda nasıl kullanmanız gerektiğini anlatacağız. Toplanın bakalım!

Hacim profilleri, arz, talep ve genel likiditeyi anlamak için bize yardımcı olur. Hacim profili araçları, belirli fiyat seviyelerinde ve belirli anlarda hacim eğilimlerini analiz etmeyi mümkün kılar. Sabit Aralık Hacim Profili adlı çizim aracımız, çok popüler olmasa da herkese alım satım hacminin trendini çok kolay bir şekilde analiz etmeye yardımcı olması için oluşturuldu.

Klasik hacim göstergesi, zaman bazında (saatlik, günlük, haftalık) o zaman diliminde gerçekleşen işlem hacmini gösterirken, hacim profili, fiyat bazındaki işlem hacmini gösterir. Görünüş olarak, klasik hacim göstergesi günlere denk gelen dikey barlardan oluşurken, hacim profili fiyata karşılık gelen yatay barlardan oluşur.

снимок

Yeni Sabit Aralık Hacim Profili çizim Aracını kullanmaya şu şekilde başlayabilirsiniz:

1. Grafiğinizin sol tarafına gidin ve Tahmin ve Ölçüm Araçları'nı tıklayın.
2. Listeyi aşağı kaydırın ve Sabit Aralık Hacmi Profili'ni seçin.
3. Aracı seçtikten sonra, çalışmak istediğiniz grafik alanını bulun ve tıklayın. Bir başlangıç ​​noktası ve bir bitiş noktası seçin.

Sabit Aralık Hacim Profilinin nasıl okunacağını anlamak çok önemlidir. İlk Sabit Aralık Hacim Profilinizi çizdiğinizde aşağıdakileri göreceksiniz:

• Kırmızı çizgi - kontrol noktası veya en fazla hacme sahip fiyat seviyesi
• Sarı ve mavi satırlar - her fiyat seviyesi için yukarı ve aşağı hacim
• Gölgeli mavi alan - gösterilen seçili hacim profili alanı

снимок

Gelelim hacim profilini nasıl kullanacağımıza. Trade stratejinize göre, hacim profilini saatlik altında, saatlik, günlük ve haftalık grafiklerde kullanabilirsiniz. Buradaki en önemli nokta kırmızı yatay çizgi ile gösterilen Kontrol Noktası’dır. Bu fiyat seviyesi, seçtiğimiz aralıkta en çok işlem hacminin olduğu noktadır. Bu nokta çok güçlü bir referans noktası olarak çalışır çünkü kurumsal yatırımcının bu bölgede yoğunlaşmış olması muhtemeldir. Kontrol noktası ve çevresi çoğu durumda destek/direnç olarak çalışır.

Mavi renkli barlar yükseliş yönündeki işlemi, sarı renkli barlar düşüş yönündeki işlemleri gösteriyor. Bu bilgi bizim işimize yaramıyor. Önemli olan iki rengin toplam uzunluğu. Bazı barlar koyu renkte iken bazıları açık renkteler. Bunun sebebini anlamamız gerekiyor. Koyu renkli barların olduğu bölge Değer Alanı olarak tanımlanıyor. Standart ayarı 70’tir, yani toplam hacmin %70’inin olduğu bölge koyu renkte gösteriliyor. İstersek bu ayarı değiştirebiliriz ancak yaygın kullanımı bu şekilde.

Neden Önemli?

Peki hacmin nerede yoğunlaştığı neden bu kadar önemli? Büyük oyuncular, aldıkları pozisyonları savunma eğilimindedirler. Kurumsal yatırımcı tarafından fiyatı yükseltilen hisse, yükselişe geçtikten sonra bir düzeltme ya da onay almak için düşüşe geçerse, kurumsal yatırımcı, fiyat kendisinin ortalama maliyetine geldiğinde fiyatın düşmesine izin vermeyecek ve en çok maliyetlendiği fiyat destek olarak çalışacaktır. Tam tersi, kurumsal yatırımcının düşüş yönünde pozisyon açtığı senaryolar için de geçerlidir. Kontrol Noktası bu kez direnç olarak çalışabilir.

Bu çizim aracını beğeneceğinizi umuyoruz ve yayınladığınız fikirlerde nasıl kullandığınızı görmek için sabırsızlanıyoruz.

Okuduğunuz için teşekkürler!
Sevgiler, TradingView Ekibi 💖

Отказ от ответственности