Yeni Haftada Ne Konuşacağız? 28 Ocak-1 Şubat Gündemi
Ocak ayını geride bırakmaya hazırlandığımız yılın son haftası kritik gelişmeleri de içerisinde barındırıyor. Yılın ilk Fed toplantısı, ABD istihdam verileri, İngiltere’de “B” planı derken oldukça yoğun bir haftaya adım atıyoruz. Takvimde yalnızca ekonomik gelişmeler de bulunmuyor. Aynı zamanda ABD-Çin arasında devam eden ikili görüşmelerde ticaret anlaşmazlıklarına ilişkin henüz anlamlı bir yol kat edilemediğini geçen hafta ABD Ticaret Bakanı Gross ABD-Çin arasında konuşulması gereken çok mesele olduğunu söyleyerek ticaret anlaşmazlıklarında önemli bir gelişme olmadığını kaydetti. 30-31 Ocak boyunca ABD-Çin görüşmeleri planlanan takvim içerisinde devam edecek. Son olarak milyarder fon yöneticisi Soros da Çin’i suçlamış ve Trump’ı anlaşmama konusunda uyarmıştı. Diğer yanda doların değerini olumsuz yönde etkileyen bazı haber akışları da takip ediliyor. Dow Jones News'un haberine göre Fed yetkilileri, bilançonun küçültülmesine başladıkları 2 yıl önce düşündüklerine göre daha büyük bir Hazine menkul kıymet portföyünü sürdürmeye karar verme noktasına yakınlar. Fed’in böyle bir kararı tartışıp tartışmadığını şuan için bilemiyoruz. Ancak Fed’ in bu haftaki toplantısı ve artık her toplantı sonrası Başkan Powell’ın yapacağı basın toplantısı oldukça önemli olacak. Bu hafta özellikle ABD cephesinden gelecek verilerle hareketli fiyatlamalar görebiliriz.
Türkiye Bu hafta Türkiye’de açıklanacak veriler genellikle minör veriler olup, makro anlamda önemli ancak piyasa fiyatlaması konusunda anlık etkili olmayan veriler olacak. Ancak 30 Ocak Çarşamba günü açıklanacak TCMB enflasyon raporunda verilecek mesajlarda yeni bir ifade yeni fiyatlamalara yol açabilir. 31 ocak Perşembe günü ocak ayı dış ticaret verisi, ve turizm gelirleri yayımlanacak. Ekonomik yavaşlamanın önemli göstergelerinden olan dış ticaret verisinde ithalat artış/azalış hızı bu anlamda ön bir beklenti oluşturuyor. Erken açıklanan verilerden olan dış ticaret göstergeleri yeni yıla ekonominin nasıl başladığına yönelik iyi bir gösterge olabilir. 1 Şubat Cuma günü ocak ayına ait imalat PMI verisi yine Türkiye ekonomisinin gidişatını gösteren önemli verilerden. GSYH’ın yaklaşık yüzde 20’sini sanayi sektörü oluşturuyor. Son olarak 44,2 olarak açıklanan veri imalat aktivitelerinde daralmaya işaret etmişti.
Avrupa Bu hafta Avrupa’nın gündemi Brexit görüşmeleri ile yoğun olacak. Göçmen sorunu ile başlayan ayrılık sürecinde bir türlü yol haritası belirlenemiyor. Son olarak krizin adı Kuzey İrlanda sınırı olmuştu. İngiltere Başbakanı May, AB ile vardığı ortak mutabakatı kendi ülkesinin parlamentosunda kabul ettiremeyince B planı hazırlamak zorunda kalmıştı. 29 Ocak Salı günü ‘B’ planı oylanacak yeni bir taslak göreceğiz. Euro Bölgesinde ise 30 Ocak Salı günü güven verileri açıklanacak. Son dönemde verilerde görülen yavaşlamanın sektör ve tüketici üzerinde hissedilir etkisi olup olmadığına bakılacak. 31 Ocak Perşembe günü bölgenin GSYH verisi ve işsizlik oranı açıklanacak. Son olarak çeyreksel bazda %0,2, yıllık bazda ise %1,6 büyüyen bölgenin rakamlarının bundan daha yavaş gelmesi mart ayında yapılacak ECB toplantısına yönelik genişleyici adım beklentilerini tetikleyebilir. 1 Şubat Cuma günü Bölgeye ve lokomotif ülkesi Almanya’ya yönelik imalat PMI verileri önemli olacak. Önceki gün açıklanacak GSYH verisi 4.çeyreğe ait ancak Cuma günü açıklanacak bu veriler ocak ayına ait olacağı için daha taze bilgiler olacak.
ABD Haftanın en önemli verisi yılın ilk Fed toplantısı olacak. 30 Ocak Çarşamba günü saat 22:00’da gerçekleşecek Fed toplantısından faiz artırım kararı beklenmezken, bundan böyle sene boyu yapılacak her toplantı sonrasında basın toplantıları önemli olacak. Dow Jones News'un haberine göre Fed yetkilileri, bilançonun küçültülmesine başladıkları 2 yıl önce düşündüklerine göre daha büyük bir Hazine menkul kıymet portföyünü sürdürmeye karar verme noktasına yakınlar. Fed’in böyle bir kararı tartışıp tartışmadığını şuan için bilemiyoruz. Ancak Fed’ in bu haftaki toplantısı ve artık her toplantı sonrası Başkan Powell’ın yapacağı basın toplantısı oldukça önemli olacak. Çarşamba günü ABD’den gelecek veriler hem makro hem de piyasa açısından önemli. İlk olarak ADP özel sektör istihdam verisi ardından 4.çeyrek GSYH verileri ve bekleyen konut satışları takvimde sırasıyla yer alıyor. ABD’nin 4.çeyrekte büyüme hızının %3,4’en %2,8’e gerilemesi beklenirken ADP’nin de 175 bin kişi gelmesi bekleniyor ki aralık verisi 271 bin kişilik artıştı. 31 Ocak Perşembe günü çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisi fiyatlamalar açısından etkili olan bir veri. 1 Şubat Cuma haftanın son işlem gününde yine oldukça önemli veriler karşımıza çıkıyor. Her ayın ilk cuması açıklanan tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazançlar günün en önemli verisi olacak. Ortalama saatlik kazançların artış hızının %0,4’ten %0,3’e gerilemesi beklenirken, yıllık bazda ise %3,2 ile sabit kalması bekleniyor. Ocak ayı tarım dışı istihdam verisinin de 183bin kişi artacağı tahmin ediliyor ki bu rakam aralık ayında 312bin kişiydi. Son olarak ise imlat PMI verisi ile haftayı sonlandıracağız.
Все виды контента, которые вы можете увидеть на TradingView, не являются финансовыми, инвестиционными, торговыми или любыми другими рекомендациями. Мы не предоставляем советы по покупке и продаже активов. Подробнее — в Условиях использования TradingView.