ReutersReuters

TL yatay, borsa banka öncülüğünde düşüşte; CDS ve mevduat faizleri yükselişte, kredi iştahı zayıf

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kesin olmayan sonuçlar Tayyip Erdoğan'ın önde olduğunu seçimlerin büyük ihtimalle ikinci tura kaldığını gösterirken piyasa açılışında banka hisseleri öncülüğünde borsada düşüşü ile CDS ve mevduat faizlerindeki yükseliş öne çıktı.

Bankacılar seçimler ardından faiz ve döviz başta olmak üzere kamunun kontrolünün yüksek olduğu politikalarda bir değişiklik olup olmayacağını izliyorlar.

Merkez Bankası'nın son dönemde altın satışlarının da etkisiyle azalan rezervleri nedeniyle TL'de yeni değer kayıpları riski bulunuyor. Ancak işlemciler vadeli işlemlerde döviz talebinin seçim öncesi seviyelerde olmadığına dikkat çekiyor.

TCMB'nin düzenlemelerinin yanı sıra riskleri artırmamak isteyen bankalar TL mevduat çekmek için adeta yarışırken kredi verme iştahı ise oldukça zayıf.

Bankacılar seçim sonuçlarına ilk tepkinin kamu kontrollü olmayan CDS piyasasında izlendiğini belirtirken 5 yıllık CDS seçim öncesine göre 105 baz puan yükselerek Türkiye'nin risk priminin arttığını gösterdi.

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre sandıkların %99.4'ü açılırken; cumhurbaşkanlığı için yarışan adaylardan Tayyip Erdoğan %49.4, Kemal Kılıçdaroğlu %45, Sinan Oğan %5.2 oy aldı.

Analistler ilk turda %5 üzeri oy alan Oğan'ın tavrının ikinci turda belirleyici olacağına dikkat çekerken mevcut oy oranlarına göre 600 sandalyeli mecliste Cumhur İttifakı'nın 321 sandalye aldığı hesaplanıyor.

Seçim öncesi son haftada İnce'nin adaylıktan çekilmesinin ilk turda muhalefet adayı lehine sonuçlanabileceği ihtimalinin arttığı beklentisiyle borsada sert yükseliş ve CDS'te düşüş görülmüştü.

Bugün ise tam tersi hareketler görüldü. Bankacılık endeksi (.XBANK) %9 üzerinde gerilerken BIST-100 endeksi XU100 ise saat 1351'de %2.5 eksideydi.

Bir bankacı, "Seçimlerin ikinci tura kalma ihtimalinin ardından bazı bankalar hükümet ve ekonomi gidişatı belli olana kadar risk büyütmeme kararı aldı. Nakdi krediler şu anda durdu. Likiditeyi artırmak isteyen bankalar mevduat toplamaya odaklanıyor. Mevduat faizleri de yükselişini sürdürüyor, %40'ları aştı mevduat faizi" dedi.

Üst düzey bir diğer bankacı da nakdi kredinin şu anda verilmesinin zaten çok zor olduğunu belirterek, mevduattaki %40 seviyelerinin ise sektör için "sürpriz olmadığını" söyledi.

Risk araştırma şirketi Teneo'nun dün gece gönderdiği notta, "Cumhur İttifakı parlamentoda çoğunluğu kazanmış gibi görünüyor. Bu sonuç ikinci turda Erdoğan için önemli bir avantaj olur. Bugünkü gelişmelere bakınca piyasalar için olumlu bir sonuçtan bahsetmek oldukça zor" denildi.

Dolar/TL bu sabah güne 19.65 civarından başladı. Seçim gecesinde 19.7'ye kadar yükseliş olsa da bu seviyeler seçim öncesine göre anlamlı bir değişime işaret etmedi. Bu verilere göre TL dolar karşısında seçim öncesine göre %0.4 değer kaybederken, depremden bugüne %4, yılbaşından bugüne ise %4.5 kayıp yaşadı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Seçim sonrası beklentiler arasında kurun hızla 25'e doğru yükselebileceği yönünde beklenti ve fiyatlama vardı. Ancak bu beklenti gerçekleşmedi. Bu nedenle seçim öncesi kadar yüksek bir döviz talebinden bahsetmek mümkün değil. Vadeli işlemler bunu gösteriyor." dedi.

Başta ekonomi olmak üzere yeni kurulacak iktidarın mevcut politikalarda nasıl bir değişikliğe gideceği piyasalar açısından hala en kritik soru. Mevcut politikalarla dolar/TL'nin kamu tarafından seçim öncesinde olması gerektiğinden daha aşağıda fiyatlandığı ve TL'nin değer kaybetmesi gerektiğine ilişkin artan görüşler dövize ilgiyi artırıyor.

Son iki yılda rekor enflasyon seviyelerinin görüldüğü ve TL'nin yaklaşık %60 değer kaybettiği Türkiye'nin uygulanan ekonomi politikalardan arta kalan hasardan toparlanmasının zaman alması beklenirken, 2023'ün kayıp bir yıl olma olasılığı yüksek görünüyor.

Чтобы прочитать эту статью, зарегистрируйтесь на TradingView — это бесплатно

Больше новостей от Reuters

Больше новостей